Semlor – Älskade eller hatade

Dessa semlor – Troligen älskar du eller avskyr dem. Ett rätt kul bakverk är det i alla fall men varför ska de börja säljas redan nu?

semlor

Små och stora, klassiska eller fantasifulla varianter, (vad sägs om blåbärssemla?) blandas i konditoridiskarna. Har lyckats hålla mig hitintills, får först äta upp julvörten samt smälta jul och nyårsmaten innan det ska fyllas på med gräddiga, mandelmasse-stinna vetebullar.

Under tiden så kan lite semmel-info kanske locka…
Semla med mandelmassa och vispgrädde är en svensk tradition som går tillbaka till 1600-talet. Den genomsnittlige svensken sätter enligt Svenska Bageriförbundet i sig fyra-fem semlor per säsong läser jag hos Semla-Guiden. En sida för er som är totalt förälskade i denna bulle.

Hittar även på nätet Göteborgsbaserade Semleakademin. Här finns en hel del intressant om bakverket. Får hoppas att deras tester fortfarande pågår, ser att både 2011 och 2012 saknas. Inte har de väl förätit sig?
semla
Räcker med att kung Adolf Fredrik år 1771 lyckades äta sig till döds på ”hetvägg” efter en stadig fettisdags-middag.
Hos Semleakademin berättas det också om den bagare som på 50-talet blev polisanmäld. Jordbruksnämnden mottog en polisrapport om en malmöbagare som bakat och sålt semlor före fettisdagen.
Ajaj, man fick vid denna tid dessutom bara baka och sälja semlor på tisdagar.
Lite skillnad mot idag. De flesta konditorierna har sålt semlor sedan femte januari och vissa har till och med åretruntproduktion.

Dragit igång semmelätandet 2013 har bloggarna på ”Ett hisingspars äventyr” gjort. Smygstart redan i december med Saffranssemla och nu är det officiella testet igång. Kikar du in hos dem så glöm inte att spana in lite mer om Hisingen, det ska jag göra. Kul blogg!

Roligt är det att läsa på Sweden.se om synen på oss svenskar och vår ”bulle”. Rob Hincks som är en brittisk matjournalist baserad i Stockholm försöker förstå sig på semlan, bakverket som han själv aldrig riktigt har fattat tycke för. Där hittar du även en länk till Semmelmannen, en stockholmare som tar semla på största allvar.

semlor alltommat

Recept på Hasselnötssemlor hittas hos Allt om mat.

Baka semlorna själv är för egen del inget som tillhör vanligheten men kanske blir det ett försök.
Trevliga recept finns det gott om, fastnade för ett hos Sara bakar. Tidningen Mat & Vänner har utsett Sara Wennerström och hennes Solhaga stenugnsbageri till Semmelhjältar.
Ett recept skrivet av innehavaren till den meriten ska nog till och med jag lyckas med.

Om inte så får det bli en tur till Cederleufs & Svenheimers, enligt egen utsago korade av GP tre år i rad för bästa semlan.

Har du själv ett semmel-tips? Ett mysigt café med välsmakande fettisdagsbulle eller kanske du sitter inne med ett mumsigt recept? Varför inte dela med dig, skriv en rad här så frossar vi alla i gräddiga semlor.

 


En reaktion på “Semlor – Älskade eller hatade

  1. Pingback: Fetisch för fettisdagen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>